5 sfaturi Cum sa devii mai destept

5 sfaturi Cum sa devii mai destept

1.Be coachable (fii coach-uibil)

Când am auzit prima dată această idee mi s-a părut ciudată. Eram la un training cu Lauren (unul din trainerii de top din echipa lui Tony Robbins). Ce înseamnă acest lucru: Să fii deschis, să înveți! Atenție, nu este totuna cu a fii deschis să înveți, pentru că poți să fii deschis să înveți din cărți, din greșelile tale, etc, însă a fi deschis să fii învățat este să accepți să fii învățat de oameni prin interacțiune directă. Să fii total deschis, să fii un aspirator de How to.Învață de la oamenii din jurul tău, de la mentori, de la speakeri, de la bunici, de la părinți, de la copii. Fii curios, iar dacă ești sceptic, fii sceptic și cu ce crezi tu. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să lași nepricepuții să te învețe, fii selectiv, însă fii deschis întru totul, cu toată ființa ta. Dacă vei fi preocupat să demonstrezi că știi deja, sau că nu este nimic nou, sau pur și simplu ai o atitudine rezervată, nu este folositor. Doar pierzi timpul. Am o veste pentru tine, pierzi timpul tău, viața ta.

2.Nu mai inventa apa caldă!

Fii foarte exigent cu timpul tău. Nu te mai gândi că inventezi apa caldă sau roata, ori de câte ori ai o idee năstrușnică. Dă o simplă căutare pe net și află mai multe. Probabil în 99,9% din cazuri vei vedea că cineva deja este expert în ”ideea ta genială”. După ce vezi că este expert, vezi ce spune, ce face, studiază și încearcă să duci mai departe ideea lui (sau a ei), de la nivelul la care deja a ajuns.

Dacă ești angajat și ai o idee, dă un search pe net și vezi ce găsești legat de ideea respectivă. Vei afla repede, dacă este o idee bună sau nu, vei afla repede cum poate fi pusă în practică și vei găsi și o serie de resurse care să te ajute. Nu fii berbec, să treci de la idee la faptă, ia-ți două minute de research. Diferențele pot fi uriașe.

Timpul nostru pe pământ este limitat, nu ai timp să faci toate greșelile din lume și nici să reinventezi totul. Folosește eficient resursele de care dispui. Este posibil ca unele resurse să te coste, însă dacă nu le vei folosi costul poate fi mai mare

3.Nu te mai risipi fără rost!

Acest sfat are legătură și cu sfatul anterior, însă mai este o nuanță în plus și anume multitaskingul sau expertul în toate. Este o iluzie să crezi că poți deveni mai deștept știind cât mai multe sau făcând cât mai multe de odată. Oprește-te din când în când și focusează-te pe un domeniu, pe ceva specific care să-l duci la nivel de excelență.

Dacă vei trage în același timp din multe direcții, la final nu vei marca, vei fi doar un om care înțelege multe domenii, dar nu are rezultate, vei fi un om care joacă bine, dar nu dă gol!

4.Lasă-te învins de Google

Și acesta este un sfat bun, pentru că în urmă cu 20 de ani cu cât știai mai multe cu atât erai mai deștept. Acum nu mai contează atât de mult câte știi. Cam orice informație este la un click distanță pe Google și lasă-l pe el să se ocupe cu adunatul tuturor informațiilor din lume.Tu ocupă-te de tine! Ce însemnă să te ocupi de tine? Îmi pace mult un citat al lui Winstom Churchill „Ori cât de frumoasă ar fi strategia, ar trebui din când în când să te mai uiți și la rezultatele ei.” Ce înseamnă să te uiți și la rezultat? Înseamnă să te uiți la tine și să vezi ce rezultate profesionale și personale ai.

Apoi, întreabă-te ce rezultate vrei să generezi, întreabă-te cum anume le poți obține și treci la acțiune!

Sunt acum și aplicații care-ți oferă rezumate de cărți, să poți spune că ai citit 5000 de cărți. Pierdere de timp, în viziunea mea. Atenție, este bine să citești, poate și un rezumat, însădoar dacă are legătură concretă cu ce rezultate vrei să generezi tu. Altfel, doar pierzi timpul! Te poți însă umfla în pene în fața blocului și vei impresiona vecinii. Este și asta o strategie, eu însă nu o recomand, decât dacă are legătură cu ce rezultate vrei să generezi.

5.Fii onest cu tine!

Onest însemnă să spui adevărul, însă ce te faci cu rezultatele unei cercetări științifice care dovedesc științific de ce proștii se cred mai deștepți decât deștepții? Problema nu este neapărat că nu sunt, ci mai grav este că ei cred că sunt, deci cumva ei sunt onești. Pare o situație fără ieșire, de unde știu ei dacă sunt proști sau deștepti, atât timp, cât dacă sunt proști, este dovedit științific că se cred deștepți?

 

loading...

Forum Auto Romania

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
Hai si tu pe:
[ X ]