PRĂJITURA CU FOI CU MIERE ȘI NUCĂ ”FRUMOASA ADORMITĂ”

PRĂJITURA CU FOI CU MIERE ȘI NUCĂ ”FRUMOASA ADORMITĂ”

INGREDIENTE PRĂJITURA CU FOI CU MIERE ȘI NUCĂ ”FRUMOASA ADORMITĂ”

pentru foile cu miere de albine și nuci:

 • 200 de grame de miere de albine
 • 150 de grame de nucă măcinată
 • 550 de grame de făină (obișnuită, eu am folosi BL55 ungurească)
 • 80 de grame de unt cu 82% grăsime
 • 100 de grame de zahăr
 • 3 ouă întregi
 • 25 ml. de rom (băutură, nu esență, dacă nu vreți să folosiți alcool, înlocuiți-l cu aceeași cantitate de suc de portocale)
 • 1 linguriță de extract de vanilie
 • 1 praf de sare
 • 1 linguriță de bicabonat de sodiu
 • în plus, făină pentru presărat planul de lucru
 • pentru cremă:
  • 600 de grame de cremă de brânză
  • 400 de grame de smântână pentru frișcă
  • 180 de grame de zahăr pudră
  • coaja rasă (doar partea intens colorată, de la suprafață) de la 1/2 de portocală
  • 1 linguriță extract de vanilie

  glazura:

  • 150 de grame de ciocolată albă
  • 60 de grame smântână pentru frișcă

                   50 de grame de ciocolată neagră

1. Mierea de albine se cântărește direct în castronul în care se va frământa. Se adaugă cele 3 ouă întregi, sarea și zahărul. Se mixează până când se obține o cremă spumoasă. Se adaugă untul moale și se încorporează cu mixerul în cremă. În 2-3 tranșe, se adaugă nuca măcinată. Adăugăm 1/3 din făină, presărăm pe deasupra bicarbonatul de sodiu și amestecăm bine cu lingura până se omogenizează. Adăugăm romul și extractul de vanilie apoi restul de făină. În curând lingura nu o să ne mai ajute, e momentul să răsturnăm conținutul castronului pe planul de lucru perfect curat și să frământăm rapid un aluat care va fi omogen și bine legat, dar destul de molcuț. Aluatul se pune într-o pungă de plastic și se lasă peste noapte la frigider.

2. A doua zi, primul pas este să ponim cuptorul și să îl fixăm la 180 de grade Celsius. Planul de lucru se presară cu făină și se scoate aluatul din pungă. Veți observa că aluatul e mult mai ferm decât în ziua precedentă. Se împarte aluatul în 4 părți egale (cel mai bine este să se cântărească). Se păstrează afară doar bucata de aluat cu care urmează să lucrăm, celelalte se țin la frigider și se scot pe măsură ce avem nevoie de ele.

3. Presărăm bine cu făină planul de lucru și, cu ajutorul sucitorului, întindem din una din porțiile de aluatul o foaie dreptunghiulară cu grosimea ~3-4 mm și dimensiuni de aproximativ 30×38 cm. Rulăm foaia pe sucitor și cu ajutorul acestuia o transferăm deasupra unei tăvi acoperite cu hârtie de copt. Derulăm foaia de pe sucitor la locul ei și o înțepăm cu furculița pe toată suprafața. Foaia se coace în cuptorul preîncins la 180 de grade celsius, la o înălțime medie, timp de 5-7 minute, până devine rumen-aurie. Atenție, foile se ard rapid dacă nu le supraveghem îndeaproape. Se lasă foaia să se răcească și repetăm identic procedeul descris anterior cu toate cele 3 porții de aluat rămase.

4. Cât timp foile se răcesc, se pregătește crema, care va fi aromatizată cu coajă rasă de portocală. Dacă nu aveți o portocală bio (nici eu nu am avut), spălați bine coaja portocalei cu apă caldă și un burete aspru, până când stratul cerat de la suprafață dispare. Ștergeți portocala și răzuiți-o pe răzătoarea fină. Vom avea nevoie de 1/2 din coaja portocalie de la suprafață.

5. Smântâna pentru frișcă și crema de brânză trebuie să fie bine răcite la frigider înainte să începem să lucrăm cu ele. Punem în castron crema de brânză, adăugăm zahărul pudră și îl încorporăm cu spatula, până când se omogenizează perfect iar compoziția devine semilichidă. Adăugăm smântâna pentru frișcă și batem cu mixerul la viteză mare până când compoziția începe să se îngroașe. Adăugăm coaja de portocală rasă și 1 linguriță de extract de vanilie și batem în continuare până când obținem o cremă spumoasă și fermă. Ne oprim imediat ce crema ajunge la textura dorită, dacă batem prea mult s-ar putea să se separe crema.

6. Se distribuie câte 1/3 din cremă pe primele trei foi, care se suprapun. Se acoperă cu ultima foaie și se presează ușor. Se dă prăjitura pentru 3 ore la frigider, bine înfoliată ca să nu prindă mirosuri.

7. După trecerea timpului de odihnă se îndreaptă cu un cuțit lung marginile prăjiturii. Dacă doriți să îi faceți aceeași glazură ca mine, rupeți ciocolata albă în bucăți, puneți-o într-un castron termorezistent și adăugați smântâna pentru frișcă. Topiți totul deasupra unei crăticioare cu apă care fierbe (bain-marie) așa încât fundul castronului să nu atingă apa, să se încălzească doar de la aburi. Turnați ciocolata albă deasupra prăjiturii și nivelați cu dosul lingurii. Separat, topiți ciocolata neagră și puneți-o într-un cornet mic. Turnți linii pe suprafața prăjiturii cât ciocolata albă e încă fluidă, apoi trasați cu vârful scobitorii linii perpendiculare pe cele de ciocolată neagră, în ambele sensuri, alternativ.

8. Se dă prăjitura la frigider până când glazura se întărește bine apoi se porționează după plac, cu un cuțit înmuiat în apă fierbinte și șters cu un șervet după fiecare tăietură. E bună imediat, a doua zi e încă și mai fragedă. Poftă mare!

loading...

Forum Auto Romania

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
Hai si tu pe:
[ X ]