Comandanţi militari care au avut grave probleme psihice. Unul credea că este însărcinat!

Comandanţi militari care au avut grave probleme psihice. Unul credea că este însărcinat!

Comandanţi militari care au avut grave probleme psihice. Unul credea că este însărcinat!

Un număr important de comandanţi militari au suferit de afecţiuni mintale, afecţiuni care au avut rădăcini în ambiţiile vremii, politica acelor timpuri, dar au avut o strânsă legătură şi cu stresul posttraumatic de după război, căci mulţi au fost combatanţi în conflicte armate anterioare.

1. Sir William Erskine

Ducele de Wellington a fost pus în faţa unei situaţii extrem de problematice: noii ofiţeri nu aveau abilităţi pentru activităţile pe care trebuia să le înteprindă, dar avea un trecut care le permitea acest lucru. Unul dintre aceştia era Sir William Erskine. Atunci când Wellington a aflat că acesta urmează să devină comandant, a raportat guvernului britanic că acesta suferă de afecţiuni mintale, dar răspunsul nu a fost cel pe care l-a aşteptat, guvernanţii susţinând că în momentele de luciditate poate fi chiar un extraordinar comandant.

În timpul Bătăliei de la Sabugal, din anul 1811, împotriva portughezilor, acesta a trimis cavaleria într-o direcţie greşită şi, astfel, britanicii nu au mai putut obţine victoria. Ulterior, când nu a reuşit să apere un pod în timpul asediului de la Almeida, garnizoana franceză a reuşit să treacă acest pod, spre disperarea lui Wellington.

Erskine a decedat în anul 1813, după ce a căzut de la fereastră, iar în ultimele clipe ale vieţii sale s-a întrebat: “De ce am făcut asta?”

2. Mareşalul Leberecht von Blücher

Mareşalul prusac a dezvoltat o melancolie cu privire la perioada războaielor napoleoniene, iar acesta era subiectul iluziilor sale paranoice, inclusiv faptul că francezii l-au sabotat prin faptul că au încălzit podeaua camerei sale încât îi era teamă că îşi va putea arde tălpile. Însă, cea mai şocantă ipoteză a sa era aceea că a rămas însărcinat cu un soldat francez şi că ceea ce credea el a fi copil era, de fapt, un pui de elefant.

Mai multe aici: www.descopera.ro

comandanti

loading...

Forum Auto Romania

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
Hai si tu pe:
[ X ]