Au început negocierile între bancheri şi ANPC pe ordonanţa care impune comisioane zero la conturile şi cardurile bancare

Au început negocierile între bancheri şi ANPC pe ordonanţa care impune comisioane zero la conturile şi cardurile bancare

Proiectul de ordonanţă de guvern care transpune în legislaţia românească Directiva 92/2014 referitoare la comisionarea conturilor de plăţi, lansat luna trecută în dezbatere publică de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a început să producă efecte. Surse din piaţă spun că bancherii nu agrează ideea ca toate conturile curente de bază să aibă comision zero.

Record: numărul restanţierilor la bancă a atins maximul ultimilor trei ani

Sursele noastre subliniază faptul că Directiva 92/2014 a fost implementată în Uniunea Europeană cu scopul de a bancariza întreaga populaţie din Uniune şi cu adresabilitate celor care nu au un cont bancar şi eventual au şi venituri modeste.

Pe lângă o mulţime de alte detalii tehnice, bancherii spun că este impropriu ca toate conturile curente de bază, indiferent de numărul acestora şi de numărul de bănci cu care lucrează clientul, să fie necomisionate. Probabil ar trebui găsită o soluţie ca şi ordonanţa ANPC să se adreseze persoanelor fără nici un cont bancar şi cu venituri medii, spun bancherii.

Potrivit proiectului lasnsat de ANPC, băncile vor fi obligate să elimine comisioanele pe care le practică la un cont de plăţi de bază pentru deschiderea, administrarea sau închiderea contului, dar şi pentru depunerea sau retragerea de bani din cont ori pentru plata cu cardul pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv online.

Serviciile menţionate vor fi oferite în mod gratuit titularului de cont indiferent de numărul de operaţiuni efectuate. În cazul retragerilor de numerar, scutirea de comisioane este valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, atât la ghişeul băncii, cât şi la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituţiei de credit.

Totodată, banca poate percepe comisioane, însă acestea trebuie să fie rezonabile, adică să ţină cont de nivelurile veniturilor naţionale şi de comisioanele medii percepute de instituţiile de credit pentru serviciile furnizate privind conturile de plăţi.

Proiectul ANPC conţine şi prevederi referitoare la comparabilitatea comisioanelor aferente unui cont de plăţi şi la schimbarea conturilor de la o bancă la alta sau în cadrul aceleiaşi bănci.

Continuarea aici

loading...

Forum Auto Romania

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
Hai si tu pe:
[ X ]