Bilanţ al dării în plată: Raiffeisen va contesta în instanţă 50% din notificări. Băncile caută soluţii de negociere .

Bilanţ al dării în plată: Raiffeisen va contesta în instanţă 50% din notificări. Băncile caută soluţii de negociere .

Dacă secretarul de stat în Finanţe Gabriel Biriş a avansat cifra de 300 de notificări, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul legii, vorbeşte de peste 2.500 de notificări. Reprezentanţii BCR avansează indirect o cifră despre care spun că este mai apropiată de adevăr, circa 800 de notificări. Cert este că în fiecare zi apar noi notificări, iar băncile îşi intensifică la rândul lor acţiunile în instanţă.
Dare in plata

Reprezentanţii Raiffeisen Bank spun că „numărul de notificări primite de la intrarea în vigoare a legii dării în plată este relativ mic (circa 100), din care mai mult de jumatate sunt cazuri de aplicare greşită a legii sau cazuri de abuz de lege. Pe acestea le vom contesta”. Pentru a solicita ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate la CCR, băncile aşteaptă producerea unui litigiu izvorât din aplicarea legii dării în plată.

„De asemenea, cazuistica de până acum confirmă faptul că legea nu reprezintă o soluţie pentru cazurile sociale cu adevarat grave (decesul părinţilor unor copii minori, invaliditate permanentă, probleme grave de sănătate ale debitorului sau co-debitorului) unde darea în plată a imobilului ar agrava situaţia familiei. În asemenea situaţii facem ceea ce făceam şi anterior, găsim soluţii pentru uşurarea situaţiei financiare a familiei”, precizează Raiffeisen.

„În ultimii 5 ani de zile am demonstrat că orice problemă socială poate avea o soluţie comercială: BCR a oferit soluţii de refinanţare şi restructurare pentru 150.000 de clienţi, iar aceasta a însemnat scăderea ratelor lunare şi a dobânzilor pentru 500 de familii/săptămână, în medie. Din cei 800.000 clienţi citaţi în motivarea de promovare a acestei legi s-au materializat mai puţin de 1 la mie din cazuri. Ar fi cazul să ne punem nişte întrebări dacă motivarea legii a fost corectă şi dacă blocarea creditării ipotecare cu care ne confruntăm acum este benefică cuiva”, spun şi reprezentanţii BCR.

Continuarea aici

loading...

Forum Auto Romania

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
Hai si tu pe:
[ X ]