DEZASTRU! ŞOFERII din România îi spun “COŞMARUL”

DEZASTRU! ŞOFERII din România îi spun “COŞMARUL”

Drumul naţional pe care se tot lucrează de 8 ani şi încă nu e gata: Ce probleme acuză constructorii

Pe lângă dificultăţile în a construi autostrăzi, România are probleme şi în reabilitarea drumurilor existente. O demonstrează cazul Drumului Naţional Deva – Oradea DN76, supranumit “coşmarul bihorenilor”, unde se tot lucrează de opt ani, dar nu este încă gata. Oficialii de la Drumuri arată cu degetul către constructori pentru situaţia creată. ECONOMICA.NET prezintă versiunea constructorului unuia dintre loturile cu probleme.

CNADNR: Mari întârzieri în proiectul de reabilitare a drumului naţional Deva-Oradea

“Din 2008 încoace se tot lucrează la acest drum. Sunt tot felul de sincope, tot felul de constructori cu care s-a reziliat contractul”, a spus Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADNR), în cadrul emisiunii “În miezul Problemei” de la Naţional TV.

Lucrările pe drumul național DN 76 au fost împărțite pe şase loturi. Şeful de la Drumuri susţine că sunt veşti bune de pe primele două loturi dinspre Deva, Soimuş.

“Primul sector, Şoimuş-Brad, ar putea fi redat traficului până în noiembrie 2016. Următorul sector, Brad – Ioneşti, este finalizat in proporţie de 98-99% şi are termen de recepţie data de 5 iulie 2016”, a menţionat Cătălin Homor.

Drumul ar putea fi reabilitat integral abia în 2018

Chiar dacă primele două sectoare vor fi redate circulaţiei anul acesta, pe lotul 3, Ioneşti – Vârfurile, lucrările ar putea fi finalizate abia în 2018. Şi asta pentru că în acest caz a fost reziliat contractul. Compania de Drumuri speră ca în septembrie să îl reliciteze. “Şase luni ar putea dura licitaţia, în aprilie ar putea începe lucrările. Termenul pentru lucrări este de 12 luni. În 2018 ar putea fi gata”, a detaliat Cătălin Homor.

Un alt sector care ar putea fi finalizat abia în 2017 este lotul 6 Beiuş – Oradea, unde constructorul nu a putut duce la bun sfârşit contractul, astfel că acesta a fost reziliat. “S-a decis reciclare în situ, o soluţie foarte bună de altfel. În septembrie va fi scos la licitaţie. Termen de finalizare: 6 luni. În 2017 ar putea fi gata”, a precizat şeful de la Drumuri.

Potrivit lui, cele mai mari dificultăţi sunt însă pe loturile 4 si 5, unde nu există mobilizare suficientă pe şantier.

Ultimatum pentru 2 constructori: Mobilizare pe şantier sau reziliere

“Loturile 4 şi 5 reprezintă sectoarele cu probleme pentru care nu avem un plan concret. Lucrurile evoluează foarte rău acolo. Le-am impus termenul de 27 mai pentru mobilizare. Data trecută cand am fost acolo nu lucra nimeni, acum (la începutul luni iunie – n.r.) era mobilizare total insuficientă”, a mentionat Homor.

“Legat de cele două secţiuni unde avem probleme cu cei doi constructori (Construct Mod şi Azvi – n.r.): situaţia din şantier mi-a displăcut total. Săptămâna viitoare vom avea ori reziliere, ori mobilizare pe şantier”, spunea şeful de la Drumuri săptămâna trecută în cadrul emisiunii de la Naţional TV.

Rezilierea este însă “ultima măsura pe care orice om raţional o adoptă în desfăşurarea lucrărilor”, potrivit lui Homor. Şi asta pentru că proiectul ar urma să fie blocat mai bine de un an în urma rezilierii.

Continuarea aici

loading...

Forum Auto Romania

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
Hai si tu pe:
[ X ]