DEZASTRUL despre care PRESA NU CUVANTA ! SFARSITUL LUMII a inceput in Apuseni !

DEZASTRUL despre care PRESA NU CUVANTA ! SFARSITUL LUMII a inceput in Apuseni !

DA ! Se întîmplă la noi, în munţii Apuseni. Pe tacute !

Asistăm la un dezastru ecologic în derulare ! Iata nenorocirea care ne paste datorita pasivitatii noastre in fata coruptiei la nivel inalt !

Peisajul e ireal, pe alocuri ai senzația că ești pe altă planetă. În fața ochilor ti se aștern tot felul de culori, date de substanțele deversate.

Ar fi bine ca oricare dintre noi sa treaca macar odata si sa vada acest iaz de decantare, sa traga niste invataminte si sa nu mai repete greselile trecutului. Fac un apel catre cei care citesc acest text sa arate articolul si pozele prietenilor, cunoscutilor, sa il distribuie pe retelele de socializare.
În Munţii Apuseni se gasesc 24 iazuri de decantare.

Pornim la drum pe ruta Lupsa – Hădărău – fostul sat Geamăna. De la Hădărău se poate urca pe un drum de țară cale de 4-5 km pînă se ajunge la un pod. În vale, ceea ce iti apare in fata ochilor pare a fi un lac, iar pe malul său cîteva case.

Insa, la o privire mai atentă, se poate constata că de fapt lacul nu prea e lac…

Este o acumulare de nămol. Daca urcăm pe pod, găsim niște conducte. Din ele se aude un zgomot semn că se transporta ceva.

Ne aflam în munții metaliferi aproape de Roșia Montană. Ne imaginam ca pe acolo se transporta aurul, dar nu e vorba de aur ci de steril.

http://bogdanbalaban.ro/spaw2/uploads/images/ValeaSesii/IMGP2456.JPG

Acesta provine de la exploatarea de cupru de la Roșia Poieni, făcută de compania Cupru Min începînd cu anul 1978. Tot arealul pe care se întinde lacul nu este altceva decat o adevărată bombă ecologică.

http://bogdanbalaban.ro/spaw2/uploads/images/ValeaSesii/IMGP2486.JPG

Iazul de Valea Sesii este un iaz de decantare de vale, deschis ( adica are un singur baraj ). Barajul, contruit din anrocamente, închide valea fiind construit între doi versanţi.Tulbureala de steril este deversată în iaz printr-un sistem de conducte care trebuie să permită dirijarea deversării spre diverse zone situate pe conturul iazului astfel ca toată suprafaţa să fie ocupată.

Sterilul cu conţinut de săruri de metale ale acidului sulfuric se constituie în depozit şi se reazemă pe versanţii naturali. În iazul de la Valea Şesii depozitul de steril, în cele mai multe locuri pe care noi le-am sondat, n-are consistenţă; într-un loc era formată un fel de plajă pe care am călcat şi nu ne-am scufundat.

http://bogdanbalaban.ro/spaw2/uploads/images/ValeaSesii/IMGP2465.JPG

Apele limpezi, care sunt de fapt solutii apoase ale aceloraşi săruri, ar trebui să ajungă într-un sistem de colectare şi evacuare din care acestea trebuie să fie descărcate spre o staţie de epurare chimică sau spre un sistem de recirculare sau -cel mai simplu, făra costuri, fără jenă – spre un emisar (un râu curat de obicei). Sistemul de colectare şi evacuare noi nu l-am văzut, -dar e drepti că n-am ajuns la baraj unde ar putea să fi fost.

În septembrie 2011 iazul avea in jur de 130ha. Acesta a acoperit aproape în totalitate satul Geamăna; gospodăriile au fost răscumpărate de Cupru Min SA Abrud. Durerea cea mai mare a locuitorilor a fost aceea ca nu a fost respectata promisiunea de a se stramuta cimitirul. Sterilul a inghitit rind pe rind casele oamenilor, dealul pe care era construita biserica, cimitirul. Biserica este unul din putinii martori care ne arata ca aici a fost odata o asezare omeneasca. Namolul a ajuns acum la nivelul acoperisului.

http://bogdanbalaban.ro/spaw2/uploads/images/ValeaSesii/IMGP2618.JPG

Asistăm la un dezastru ecologic în derulare. Sterilul continuă să fie deversat cu consecvență și nivelul iazului crește în fiecare an. De aceea cei de la Cupru Min înalță barajul an de an.

http://bogdanbalaban.ro/spaw2/uploads/images/ValeaSesii/IMGP2636.JPG

http://bogdanbalaban.ro/spaw2/uploads/images/ValeaSesii/IMGP2752.JPG

Nămolul acesta este pe alocuri brăzdat de firicele înguste de apă. Peisajul e ireal, pe alocuri ai senzația că ești pe altă planetă. În fața ochilor ni se aștern tot felul de culori, date de substanțele deversate. Noi am numit generic aceste substanțe cianuri.

E trist să vezi cum nămolul a înghițit și continuă să înghită case, gospodării, livezi, garduri. E trist să vezi cum biserica satului, destul de impozantă de altfel, e sufocată de nămol și își duce în tăcere și demnitate ultimii ani de existență.

http://bogdanbalaban.ro/spaw2/uploads/images/ValeaSesii/IMGP2789.JPG

http://bogdanbalaban.ro/spaw2/uploads/images/ValeaSesii/IMGP2806.JPG

Cu toate astea fiecare dintre noi, dacă nu a spus, măcar odată a gîndit ceva de genul: ce culori, ce peisaj. intr-adevar lacul ăsta cu este foarte fotogenic, dar…Din fostul sat Geamăna au mai rămas doar cîteva case și o mînă de oameni care a refuzat să plece. Oare cum e să să vezi tot peisajul ăsta in fiecare zi? Și să mai ai în minte imaginea vechiului sat.Nu se poate ca atunci cînd vii aici să nu faci legătura cu ceea ce se preconizează a se întîmpla în zona Roșiei Montane. Se spune că și acolo, pe valea Corna, se va amenaja un astfel de iaz de decantare. Și tot așa, sacrificind niște sate. Numai că acela va fi mai întins decît acesta de la Valea Sesii. Unele surse spun că va fi cam de trei-patru ori mai mare.

După aproape o zi de umblat pe malurile iazului de decantare de la Valea Şesii ne-am propus să ajungem pe halda de steril ce aparţine exploatării Roşia Poieni. Treaba asta nu ne-a iesit, am ajuns numai sub haldă din cauza neatenţiei, nehotărârii şi mai ales a lipsei de timp.

http://bogdanbalaban.ro/spaw2/uploads/images/ValeaSesii/IMGP2465.JPG

Din fotografii reies două alte problemele asociate tuturor haldelor de steril: generarea de ape încărcate acid care contaminează apele de suprafaţă, eroziunea şi instabilitatea taluzului, degradarea terenurilor învecinate.

Am mers ceva timp printre tot felul de bolovani, am pășit pe nisipuri instabile, am traversat pâraie de culoare verde. Am călătorit practic pe tarimuri nepamantene.
Reabilitarea iazului de decantare Valea Şesii ca şi a haldei de steril ar trebui să fie făcută după încetarea exploatării. Dar oare chiar se va intimpla asta?

 

 

loading...

Forum Auto Romania

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
Hai si tu pe:
[ X ]