EXCLUSIV / A înflorit la umbra lui Vanghelie. Țiitoarea «combinațiilor» edilului de la sectorul 5 declară mai mult decât face

EXCLUSIV / A înflorit la umbra lui Vanghelie. Țiitoarea «combinațiilor» edilului de la sectorul 5 declară mai mult decât face

Agenția Națională de Integritate și Agenția Națională a Funcționarilor Publici sunt instituțiile care verifică averile și derapajele secretarilor generali din primării. Doar doi astfel de funcționari eterni de mari municipii au fost găsiți incompatibili, iar mustrarea scrisă este pedeapsa predilectă acordată acestora.

Aproape trei mii de secretari generali de primării se regăsesc în tot atâtea localități din țara noastră, dintre care 104 sunt administrații de municipii.

Cei mai importanți funcționari, eterni pe pozițiile lor, asta pentru că secretarii generali din administrațiile locale ies la pensie din funcție sau își pierd pozițiile doar dacă sunt condamnați, se găsesc în cele cele 41 municipii reședință de județ și în cele șase primării de sector și cea generală din București.

Unii dintre aceștia sunt intermediarii prin care se comit faptele de mare corupție din administrațiile locale. De exemplu, Toma Șutru, secretarul general de la Sectorul 2, a primit o șpagă de două milioane de euro de la Cristi Borcea pentru a facilita o retrocedare. În schimb, primarul Nicolae Onțanu a luat “doar” un milion din șpagă, conform Direcției Naționale Anticorupție.

Reamintim că “Libertatea” încearcă să atragă atenția că administrația publică locală are nevoie de o reformă și în rândul funcționarilor publici odată cu alegerile de duminică. Asta pentru că funcționarii cu poziții de conducere sunt uneori mai influenți ca primarii și nu pot fi înlocuiți. Asta pentru că Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) sancționează foarte rar cu măsuri grave – pierderea statului de funcționar -, iar Agenția Națională pentru Integritate (ANI) nu are timp pentru această categorie de funcționari, fiind ocupată cu parlamentari, miniștri și primari.

Femeia din spatele lui Vanghelie

Printre acești super-funcționari este și Cristina Feurdean (născută în 1969). Aceasta este din anul 1999 01-vanghelie.jpgîn această funcție la primăria din Sectorul 5, socotit și sectorul lui Marian Vanghelie (foto), fostul și actual candidat la șefia administrației locale. În anul 2000, edilul celebru pentru greșelile gramaticale a fost ales primar și de atunci cei doi au format o echipă indestructibilă la conducerea municipalității.

Reamintim că Marian Vanghelie a fost trimis în judecată anul trecut pentru că ar fi primit o mită, estimată de procurori la 90 de milioane de euro, de la omul de afaceri Marin Dumitru. Mai exact, primarul primea un procent de 20% din toate contractele firmelor lui Dumitru cu municipalitatea condusă de “Primarul care este”.

Cristina Feurdean nu a ieșit prea mult în evidență, deși conform fișei postului prin biroul său au trecut mai toate deciziile lui Marian Vanghelie și hotărârile consilierilor locali. Fire discretă, Cristina Feurdean nu a evitat să plece, în 2007, într-o vacanță în Statele Unite, la Miami, într-o vizită de documentare a consilierilor locali PSD pe plajele din Florida. Acesta a fost singurul scandal în care a fost implicată secretarul general din Sectorul 5.

Conform declarațiilor de avere, depuse pentru anii 2007-2014, deși are doi copii, Cristina Feurdean susține că își întreține familia singură cu sume care care se apropie de ajutorul de șomaj.

O avere frumușică

Cristina Feurdean

Cristina Feurdean

În momentul când a urcat pe scaunul de secretar general al Capitalei, Cristina Feurdean nu avea decât un apartament în București și un autoturism marca Dacia.

În 2001, secretarul general al Sectorul 5 cumpără un apartament (73 mp) în București, iar în 2007 mai ia o micuță casă de locuit, tot în Capitală.

După patru ani, anul 2005, împreună cu soțul Dorin Feurdean, ia un teren de 5.360 metri pătrați în comuna Posești, din Prahova. În anul următor, cei doi soți mai achiziționează 5.898 mp în aceeași localitate. În 2007, deschide două conturi în care se găseau 14.750 de euro. Mai deține în numerar 50.000 de euro. Aceasta mai declară că a acordat un împrumut în nume personal de 25.000 de euro.
Datoriile sale atingeau 128.950 de euro și toate erau la BCR.

Patru oi negre între sutele de primari

ANI este instituția care ar trebui să verifice averea lui Feurdean și celorlalți 103 secretari generali din municipiile din țara noastră. În realitate, din 2012, data ultimelor alegeri, doar doi secretari general de mari municipii au fost găsiți în incompatibilitate de către ANI. Este vorba despre Tudor Toma, de la Primăria Generală a Capitalei, și Ioan Cojocari, de la municipalitatea din Timișoara. Deși ANI i-a găsit pe cei doi incompatibili, niciunul dintre aceștia nu a fost demis. Mai mult, aceștia au contestat deciziile agenției de integritate.

Ba chiar Ioan Cojocari se află și acum în funcție și se gândește la pensionarea din aceasta poziție. În schimb, în această primăvară Tudor Toma a ales să-și dea demisia din motive pe care nu a vrut să le explice. Pe lângă cei doi, ANI a mai găsit cu nereguli în ultimii doi ani alți doi secretari generali de primării din orășelele Topoloveni, județul Argeș, și Babadag, județul Tulcea și zece super-funcționari din comune. Asta în condițiile în care în România sunt aproape 3.000 de localități, comune, orașe și municipii, deci tot atâția secretari generali de primării.

Continuarea aici

loading...

Forum Auto Romania

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
Hai si tu pe:
[ X ]