“Plăteşti pentru cât arunci”: Taxe europene care ne forţează să reciclăm

“Plăteşti pentru cât arunci”: Taxe europene care ne forţează să reciclăm

“Plăteşti pentru cât arunci”, conceptul implementat de mare parte dintre statele europene cu scopul de a îi determina pe cetăţeni să recicleze ar putea fi introdus şi în România. Ministerul Mediului a elaborat un proiect de lege în care apare această variantă.

Românii care aruncă deşeurile la gunoi în loc să le colecteze selectiv ar putea plăti primăriilor o anumită taxă, în plus faţă de taxele de salubritate deja existente. În schimb, dacă aleg să sorteze deşeurile şi să arunce doar ce nu pot colecta selectiv ar putea beneficia de reduceri de taxe, plătind doar pentru ce aruncă la gunoi. Ideea apare într-un proiect de act normativ iniţiat de către Ministerul Mediului prin care se doreşte alinierea legislaţiei naţionale privind gestionarea deşeurilor la cea Europeană. Aceasta în contextul în care CE a lansat încă din 2014 o procedură de infringement împotriva României pentru că nu îşi protejează cetăţenii de efectele gestionării deficitare a deşeurilor, scrie economica.net.

“În vederea stimulării colectării separate a deșeurilor de la populație, autoritățile publice locale aplică principiul “plătește pentru cât arunci” acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnic, economic și al protecției mediului”, se menţionează în proiectul de act normativ de modificare a Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor. “Ideea propusă de noi este următoarea: în cazul în care cetăţeanul îşi sortează deşeurile, el plăteşte doar pentru cantitatea dusă la gunoi. Dacă nu selectează şi aruncă toată cantitatea la gunoi, atunci el plăteşte pentru întreaga cantitate. Spre exemplu, dacă ai cinci kilograme de deşeu de aruncat, din care selectezi patru, vei plăti taxe pentru un singur kilogram şi nu pentru cinci”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Lavinia Andrei, preşedintele Terra Milenium III, o organizaţie de protecţie a mediului prezentă la discuţiile privind aceast proiect de lege.

Potrivit acesteia, implementarea acestui principiu poate fi făcută doar după finalizarea legislaţiei privind deşeurilor şi doar în condiţiile în care procesul de stabilire a taxelor de salubritate va fi unul transparent. “Această taxă (plăteşti pentru cât arunci – n.red) ar putea fi mai mare sau mai mică decât este acum, în funcţie de opţiunea de a selecta sau nu deşeurile. Problema este însă că noi nu cunoaştem de fapt costul real al salubrităţii.

Citeste mai mult pe RTV.NET

loading...

Forum Auto Romania

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
Hai si tu pe:
[ X ]