ŞOC! LEGE nouă pentru MÂNCAREA ROMÂNILOR! OBLIGATORIU

ŞOC! LEGE nouă pentru MÂNCAREA ROMÂNILOR! OBLIGATORIU

Mâncarea românilor, la mâna parlamentarilor. Plenul Camerei Deputaţilor dezbate acum Legea hipermarketurilor.

Proiectul legii hipermarketurilor, prin care se institutie obligaţia ca 51% din produsele alimentare din magazine să fie româneşti şi prin care taxele de raft sunt interzise se dezbate acum plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.

Harta hipermarketurilor. Unde este cea mai mare aglomeraţie de mari retaileri

Conform propunerii legislative, ‘comercianţii persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile: carne, legume şi fructe, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepţie, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele şi fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianţilor menţionaţi’.

PSD, PNL şi UDMR susţin proiectul de lege.

“Sperăm că avem o lege care să dea drumul produselor româneşti pe rafturile supermarketurilor. În Europa este o chestiune la zi. Lucrurile se vor aşeza în timp şi la noi, dacă vor mai trebui modificări în timp le vom face. PSD va vota acest proiect de lege”, a declarat în plen Ioan Munteanu, deputat PSD.

“Legea reglementează multe probleme şi este în ajutorul producătorilor români. Eu aşa cred . Nu spunem că este
o lege perfectă, dar oricând se va constata o neconcordonaţă putem modfifica. Parlamentul are această putere.
UDMR votează pentru această lege”, a declarat şi preşedintele Kelemen Hunor, potrivit căruia UDMR susţine acest proiect.
“Aceasta este o lege propusă de fermieri”, declară şi Nini Săpunaru, deputat PNL, partid care susţine această iniţiativă.

Principalele prevederi ale legii

– Comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse
alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile: carne, ouă, legume, fructe,miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51%, volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare. Fac excepţie comercianţii care realizează o cifră de
afaceri anuală netă sau deţin active total de până la două milioane de euro, echivalent
în lei. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre a
Guvernului.”

– Se interzic taxele de raft, prin redefinirea preţului de achiziţie al produsului alimentar. “Preţ de achiziţie al produsului alimentar cuprinde preţul de cumpărare negociat între comerciant şi furnizor”, potrivit actului normativ.

– Retailerii trebuie să facă plata către furnizorii de produse proaspete în şapte zile

“Termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate se stabileşte prin
negocierea contractului, fără ca termenul de plată să depăşească 30 de zile
calendaristice. Fac excepţie de la prevederile alin. (1) produsele alimentare proaspete la care termenul de plată nu poate fi mai mare de 7 de zile calendaristice.”

– Retailerii trebuie să facă recepţia produselor proaspete în momentul livrării

Continuarea aici

loading...

Forum Auto Romania

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
Hai si tu pe:
[ X ]