SUTE DE MII DE IMIGRANȚI DIN AFRICA DE NORD AR PUTEA AJUNGE ÎN EUROPA ANUL ACESTA

SUTE DE MII DE IMIGRANȚI DIN AFRICA DE NORD AR PUTEA AJUNGE ÎN EUROPA ANUL ACESTA

Noul val poate depăși cifrele refugiaților sosiți vara trecută, din cauza situației tensionate care există în Libia

Conform unei scrisori oficiale trimisă cătreminiștrii de externe ai statelor Uniunii Europene, de șefa poliției externe europene de la Bruxelles, sute de mii de imigranți ar putea încerca să ajungă în Europa în această vară. Federica Mogherini a declarat că “situația volatilă din Libia”, a ridicat posibilitatea ca mai mult de 450.000 de refugiați din țara africană să devină potențiali candidați pentru a imigra în Europa.

Un extras din această scrisoare a fost obținut de publicația Politico, care precizează faptul că Mogherini, face din Libia o prioritate în efortul de a aborda cauzele profunde ale migrației către Europa. Țara nord africană, se confruntă cu unrăzboi civil de ani de zile, iar acum se adaugă listei de țări de unde pleacă migranții. Această listă include Siria, Irak,Afganistan, Sudan, Yemen și Eritreea. Sunt afectate și statele de tranzit precum Maroc, Etiopia, Turcia și statele din peninsula Balcanică, acestea fiind pe rutele principale ale migrației.

Șefii de frontieră au fost avertizați că Europa se poate confrunta cu un aflux total de un milion de sosiri în acest an, similar cu numărul înregistrat în 2015. În mesajul către miniștrii de externe, Federica Mogherini spune că forțele PESC (Poliția externă și de securitate comună) vor fi întărite de cele ale EUBAM (Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră), pentru a sprijini eforturile unei eventuale misiuni de consolidare a frontierelor, potrivit politico.eu.

Situația din Irak este o altă preocupare a șefei PESC, care evidențiază riscul unei migrații suplimentare în acest an, din cauza campaniei militare în curs împotrivaDa’esh, făcând referire la auto-proclamatul Stat Islamic din Irak și Siria. Deși în conflictul sirian a fost semnat un tratat de încetare a focului, în această zonă grupările jihadiste sunt implicate în noi atacuri armate, iar situația poate degenera în orice moment.

Această declarație vine tocmai în perioada în care Uniunea Europeană și Turcia par să fi rezolvat o parte a crizei imigranților veniți dinspre Siria și Irak, în urma unor lungi tratative. Totuși rămâne problema focarului de migrație reprezentat de Libia, statul care suferă din cauza conflictelor fără sfârșit din 2011. Țara africană este ruptă în două de războiul dintre Armata Națională Libiană, care este loială guvernului de laTobruck (cel recunoscut internațional) și cealaltă tabără care este condusă de un guvern instalat la Tripoli, fidel Statului Islamic.

 

loading...

Forum Auto Romania

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
Hai si tu pe:
[ X ]